Blog is on pause, but please do enjoy my tweets :)

Yliopistolliset läsnäolopakot

Lapin Yliopistossa törmää ilmiöön, jonka en koskaan ajatellut liittyvät vastuullisten ihmisten opiskeluun: Ainakin TTKn ja kielikeskuksen kursseilla on 80% läsnäolopakko. -Ei siis riitä että osoitat osaavasi asian työnäytteellä tai tentillä.

Vaatimus olisi täysin ymmärrettävä jos koulutusohjelmamme olisivat ennalta määriteltyjä. Jokaiselle vuosikurssille olisi oma lukujärjestyksensä, kurssit olisivat ajallaan, mitään ei jouduttaisi peruuttamaan, mikään ei olisi päällekäin ja väliaikojen tehokkaaseen käyttöön olisi toimivat työtilat.

Valtionhallinnon asettama tavoite on, että yliopistoista valmistuttaisiin viimeistään viiden vuoden kuluessa. Opintoviikoista johdettuna tämä tarkoittaa n.9 tunnin päivittäistä opiskelua.

Vaikka kyseisen 9 tuntia päivässä käyttäisi miten motivoituneesti järjestellen hyväkseen joka ainoana päivänä, tulee väistämättä päällekkäisyyksiä. Kun yhtälöön lisätään työtunnit opiskelun rahoittamiseksi ja oman toimintakyvyn ylläpitämiseksi, on selvää että kaikilla tunneilla ei ehdi olemaan läsnä.

Mutta mussutus paikallaoloista saattaisi silti edelleen olla perusteltavissa - jos paikalla olijoille todella opetettaisiin jotakin.

1 comment:

siina said...

Asiaa! Meilläkin on kaikilla kielten kursseilla 80% läsnäolopakko, ja jos saksa sattuu olemaan pääaine... Hyvänä esimerkkinä meillä oli nyt syksyllä kurssi, jonka tunteja oli kahdesti viikossa viiden viikon ajan. Olin yhden viikon poissa, koska osallistuin EU:n nuoriso-ohjelmaan eli käytin kerralla sallitut poissaolot. Saadessani kutsun toiseen seminaariin yritin päästä lentämään Vaasasta ehtiäkseni tunneille, mutta kone oli täynnä. Niinpä jouduin puuttumaan kolmannen kerran. Rangaistuksena olisin joutunut suorittamaan koko kurssin uudelleen, ellen loistavien puheenlahjojeni ansiosta olisi saanut järjesteltyä itselleni itseopiskelumahdollisuutta. Näin meillä tuetaan kansainvälistymistä ja käytännön kielikokemusta.